Kjartan Sveinsson

Det finns musik som bara fastnar, går bara inte att få ur huvudet, som måste lyssnas på gång på gång.

Sådan musik är Kjartan Sveinsson´s ” Der klang der offenbarung des göttlichen”, översatt till – ljudet av den gudomliga uppenbarelsen, vilken presenteras som en opera i fyra akter. Det är dock en missvisande beskrivning eftersom det inte finns någon handling eller berättande partier. I stället kan verket beskrivas som ett opus som betyder verk eller arbete.

Verket består av fyra delar. Första delen är helt instrumental. I de tre övriga ingår kör. Grund melodin  är ganska enkel, med olika orkestreringar ihop med en kraftfull kör, blir det väldigt suggestivt.  Del fyra är helt makalös vacker. 

Kjartan Sveinsson ingick i många år i den isländska gruppen Sigur Rós. I Sigur Rós spelade Kjartan Sveinsson piano, men gjorde så mycket mer, skrev vackra melodier, orkester arrangemang och hanterade olika instrument. Kjartan var en del av Sigur Rós fram till skivan ”Valtari” –  2012. Också en av mina favoriter. Efter den skivan blev det mer av ’dark metal ’ i Sigur Rós´s musik. Då det vackra försvann tappade jag intresset för Sigur Rós.

   Sven-Anders Sonberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Instagram