Penna av ljus

Vad ska jag göra med min nyfunna penna av ljus? 

Jag fick en bok i min hand, 12 livsregler – ett motgift mot kaos av Jordan Peterson, av min dotter. Med uppmaningen: du kan läsa ett kapitel.

Nu är inte Jordan Peterson okänd för mig. Jag har sett flera av hans videor på tube och följt hans resa i Sverige, bl. a hans medverkan i talk show programmet Skavlan. Hans 12 livsregler är, enligt mig egentligen det varje ung person fick lära sig förr på ofta ett handgripligt sätt. Det utmanande för dagens ideologiska förkunnare är att han inte räds biologin, citerar bibeln och förankrar sin syn på könen på vetenskapliga rön.

Nåväl, jag började bläddra i boken – studera innehållsförteckningen – fastnade för kapitlet coda till sist i boken. Jag har hört ordet förut, men blev tvungen att slå upp det i en ordbok. Coda är italienska för svans, en musikterm för en avslutande del med tema från huvudstycket. Och det visade sig också vara ett sammanfattande kapitel av de tolv övriga – Vad ska jag göra med min nyfunna penna av ljus?

Jordan Peterson ställer den retoriska, pedagogiska frågan utifrån sina 12 livsregler och han ställer sin egen roll som förkunnare, uppfostrare på sin spets. Vilken bärighet har hans egna ord i sitt eget liv.

Pennan av ljus blir en penna att skriva ”upplysta ord i mörkret”

  • Skriv ned de ord du vill ha inristade i din själ
  • Vad ska jag göra imorgon? – ”bästa möjliga på kortast möjliga tid”
  • Vad ska jag göra med mitt liv? – ”sikta mot paradiset, och koncentrera dig på denna dag”

Jordan Peterson ställer sig själv frågor och svarar sig själv. Han ger inget sken av att vilja dölja sina svagheter eller felsteg.

Vad skulle jag skriva om jag hade en penna av ljus? I min nyinköpta tomma anteckningsbok med min nya fina penna som jag äntligen fått råd att köpa – vad skulle jag skriva?

Elisabeth skriver inköpslistor, recept, dagbok, arbetsanteckningar o.s.v. Själv vill jag gärna uttrycka något väsentligt. Jag har försökt skriva dagbok men tycker att allt blir trivialiteter. Och inte händer det mycket i vardagen.

Men om jag nu skulle försöka ta i de stora frågorna – som jag ofta funderar på vid långa promenader.

Skriva ned de ord du vill ha inristade i din själ.

  • vad är meningen med mitt liv
  • är jag nöjd med mitt liv
  • vad ska jag göra med mitt liv

Hur ska jag fånga det jag vill säga utan att upprepa inlärda fraser? Har jag något eget personligt uttryck?

Om så, vilket jag hoppas, hur formulera det i mina egna ord utifrån det liv jag levt, med mina erfarenheter och personlighet.

Jag kan inte komma på något annat recept än att skriva, skriva och skriva igen.

Plötsligt kommer det där flödet, inspirationen då orden blir mina egna, då kan jag  skriva min Coda.

Sven-Anders Sonberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.